Tandemhoppet, frågor och svar


Varför ska jag välja Sundsvalls fallskärmsklubb?

Sundsvalls fallskärmsklubb har mer än 40 års erfarenhet av fallskärmshoppning. Vi är den familjäraste klubben i Sverige och gör mer än 2000 hopp per år. Vi har som standard att flyga till 3000 meters höjd, vilket ger en lång frifallstid och en bättre upplevelse. Våra instruktörer genomgår årligen repetitionsutbildningar. De gör ca 100 hopp var/år, detta gör att de upprätthåller de färdigheter som krävs för uppgiften. Vi har bara de modernaste utrustningarna som marknaden kan erbjuda. Vi älskar vår sport och det är för oss en njutning att få se glädjen hos de som hoppar för första gången.

 

Hur lång tid tar ett hopp?

Räkna med att vara på fältet totalt ca 1-2 h. Genomgången tar ca 20 minuter, flygturen ca 20 minuter. Skärmflygningen tar runt 5-10 minuter beroende på hur mycket man svänger.

 

Är det farligt att göra ett tandemhopp?

Fallskärmshoppning är en högrisksport. Det händer däremot i princip aldrig olyckor inom tandemhoppning. Under våra 40 år har ingen allvarlig olycka inträffat som skadat en tandempassagerare. Utrustningen är det senaste som finns på marknaden med ett flertal back up system om något skulle gå fel. Alla våra instruktörer är väldigt erfarna fallskärmshoppare som är flygmedicinskt testade och godkända på Svenska Fallskärmsförbundets krävande tandeminstruktörsutbildning.

 

Spelar vädret någon roll?

Är det heltäckande moln, regn eller blåser mer än 11m/s så hoppar vi inte. Man kan själv följa vädret på den prognostjänst man gillar bäst. Om det tas beslut att ställa in för dåligt väder så blir du kontaktad via vårat bokningssytem och får där möjlighet för att boka om ditt hopp.

 

Behöver jag några speciella kläder?

Ta med dig oömma och bekväma kläder och ett par skor som sitter bra på foten, t ex gymnastikskor. Är det kallt kan det vara bra med en extra underställströja. All annan utrustning får du låna av oss.

 

Kan det bli långa väntetider?

Några gånger per år händer det att vi får lite väntetider. Detta beror på att vi varit tvungna att avbryta hoppningen en stund för att invänta bättre väder.

 

Går det att köpa mat och fika?

Vi har ett mindre café på fältet som säljer lättare rätter, snacks och fika. De har öppet när det är hoppning.

 

Går det att få hoppet filmat?

Ja, det att få sitt hopp filmat. Filmen innefattar förberedelser på marken, frifall och landning. Med dagens högupplösta videokameror kan man även plocka ut fina stillbilder direkt från videon.

 

Hur är jag försäkrad under hoppet?

Under hela hoppet är du försäkrad i en försäkring som handhålls Svenska Fallskärmsförbundet.

 

När kan man hoppa?

Vår säsong är maj till oktober. På vår bokningssida kan du se vilka dagar det går att boka in tandemhopp.

 

Kan alla hoppa?

Nej, utrustningen är tyvärr inte dimensionerad för att passa personer som är kortare än 140 cm eller personer som väger mer än 100kg. Du ska vara mer än 12 år, men är du under 18 år måste du ha målsmans tillstånd.

 

Finns det regler gällande alkohol?

Våra instruktörer får inte hoppa om de är påverkade av alkohol, vi tillämpar samma regler som i trafiken. Enligt luftfartsverkets regler är det även förbjudet att dricka alkohol på hoppfältet då det bedrivs hoppning.